eTwinning

Στην προσπάθειά μας να ενσωματώσουμε τις νέες τεχνολογίες στην εκπαιδευτική διαδικασία, το σχολείο μας και συγκεκριμένα το τμήμα ΣΤ2 συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα eTwining. 

Πρόκειται για μια Eυρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές Eυρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Η δράση eTwinning δίνει στα σχολεία την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες.

Συνεργάτες μας είναι οι μαθητές της αντίστοιχης έκτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου της πόλης Liepajia της Λετονίας. Τίτλος της δράσης είναι: «LaGre: Our Digital History» και σκοπός της είναι να δημιουργήσουν οι μαθητές μια ιστορική χρονογραμμή με τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο τους τον 20ο αιώνα, χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, οι μαθητές των δυο σχολείων θα αναπτύξουν δεξιότητες στη χρήση εργαλείων ΤΠΕ, θα δουλεύουν πάντα ομαδοσυνεργατικά, θα αναπτύξουν νέες φιλίες, θα αντλήσουν πληροφορίες για την πρόσφατη ιστορία του τόπου τους (από το βιβλίο της ιστορίας, το Διαδίκτυο, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους), θα εξασκηθούν στη χρήση της Αγγλικής γλώσσας και παράλληλα θα γνωρίσουν τι συνέβαινε την ίδια χρονική περίοδο σε μια άλλη γωνιά της Ευρώπης.

Ενδεικτικά κάποιες από της δραστηριότητες που περιλαμβάνει η εργασία είναι οι εξής:

Το λογότυπο της εργασίας μας

  • Σχεδιασμός του λογότυπου της εργασίας: Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες σχεδιάζουν το λογότυπο της εργασίας. Οι μαθητές του σχολείου μας χρησιμοποιούν ψηφιακά εργαλεία και ιστότοπους με εργαλεία WEB2, ενώ οι μαθητές της Λετονίας το ζωγραφίζουν. Στη συνέχεια, μέσα από ειδικά σχεδιασμένες φόρμες του Google Drive ψηφίζουμε το δημοφιλέστερο λογότυπο. Εμείς ψηφίζουμε τα έργα των ομάδων της Λετονίας κι εκείνοι τα δικά μας.
  • Γνωριμία: Η γνωριμία των δύο πλευρών γίνεται σε διάφορα στάδια.
    • Τοίχος γνωριμίας Padlet: Σε μια ειδικά διαμορφωμένη σελίδα που έχει τη μορφή τοίχου σημειώσεων, κάθε μαθητής γράφει σε ένα σημείωμα λίγα λόγια για τον εαυτό του. Προαιρετικά μπορεί να «ανεβάσει» και μια φωτογραφία του.
    • Skype meeting: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη μας διαδικτυακή συνάντηση, όπου μέσω Skype επικοινωνήσαμε με το σχολείο της Λετονίας, μιλήσαμε σε πραγματικό χρόνο με νέους μας φίλους και μάθαμε σημαντικές πληροφορίες για τις συνήθειές τους.
    • Παρουσίαση σχολείων: Οι μαθητές παρουσιάζουν το σχολείο τους. Μικρά βίντεο όπου ο κάθε μαθητής παρουσιάζει ένα συγκεκριμένο χώρο του σχολείου χρησιμοποιώντας την αγγλική γλώσσα.
  • Δημιουργία παρουσίασης: Οι μαθητές, χρησιμοποιώντας λογισμικό παρουσιάσεων καταγράφουν τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα αντλώντας πληροφορίες από το βιβλίο της ιστορίας, το Διαδίκτυο αλλά και από συγγενείς που έζησαν κάποια από αυτά. Με τη βοήθεια των εργαλείων του λογισμικού δίνουν στην παρουσίαση μορφή ψηφιακής χρονογραμμής.
  • Online digital timeline: Οι μαθητές μεταφέρουν τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει σε ειδικές ιστοσελίδες για να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη ψηφιακή χρονογραμμή.

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε το εισαγωγικό βίντεο του προγράμματός μας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...