«ΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΟ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ» από τα παιδιά του ΣΤ΄1!

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων και στην υποθεματική κατηγορία «Παγκόσμια και Τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά» τα παιδιά του ΣΤ΄1 υλοποιούν το πρόγραμμα «Ένα μνημείο διηγείται μια ιστορία».

Μπορεί ένα μνημείο να μας «διηγηθεί» μια ιστορία; Μια περιήγηση στην Πτολεμαΐδα μάς οδηγεί μπροστά σε μνημεία που διηγούνται τη δική τους ιστορία: Για την Επανάσταση του 1821, τον Μακεδονικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς Πολέμους, για τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, για τον πόλεμο του ΄40, την Εθνική Αντίσταση, για την Κατοχή… Αλλά και για τις αγωνίες, τους κόπους, τις μικρές και μεγάλες νίκες, την αγάπη και την προσφορά προς τον τόπο, τη λύπη και τη χαρά απλών καθημερινών ανθρώπων…

Το μόνο που μένει είναι να μην προσπεράσουμε αδιάφορα τα μνημεία της πόλης μας, αλλά να σταθούμε με προσοχή και σεβασμό μπροστά τους και να «συνομιλήσουμε» μαζί τους. Ίσως μάλιστα τότε να καταλάβουμε πως αποτελούν στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας, αλλά και αφορμή για τη βιωματική προσέγγιση της τοπικής μας ιστορίας και της ιστορίας της πατρίδας μας. Τα παιδιά του ΣΤ΄1 επισκέφθηκαν την 1η Απριλίου 2022, με συνοδό τον δάσκαλο του τμήματος Ζήση Στεφανίδη, το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης της πόλης μας. Στις 15 Απριλίου επισκέφθηκαν τα μνημεία του Παλιού Πάρκου (την προτομή του ευεργέτη Γεώργιου Κεχαγιά, την προτομή του εθνομάρτυρα μακεδονομάχου Ιωάννη Μπουμπαρά και το Μνημείο Πεσόντων της Χωροφυλακής). Τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθούν και τα υπόλοιπα μνημεία της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό παρατηρούν, συγκεντρώνουν πληροφορίες, καταγράφουν και παρουσιάζουν. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μνημεία του Παλαιού Πάρκου μπορείτε να βρείτε στο αρχείο pdf που ακολουθεί:

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...