Εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών/τριών της Ε΄ και Στ΄ τάξης στο Μουσείο της Βεργίνας !

Την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022 οι μαθητές/τριες της Ε΄ και Στ΄ τάξης επισκέφτηκαν το Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών, στην Βεργίνα Ημαθίας και τον Άγιο Νικόλαο Νάουσας με την συνοδεία των δασκάλων τους κ. Λειψίστα Δημήτριο, Γεωργιάδου Δέσποινα, Στεφανίδη Ζήση και Βαμβακά Σωτήρα.
Οι Αιγές ήταν η βασιλική πρωτεύουσα των Μακεδόνων και το όνομά της σημαίνει “ο τόπος με τα πολλά κατσίκια”.

Πρώτος ο Άγγλος ιστορικός Νίκολας Χάμοντ, το 1968, διατύπωσε τη θεωρία ότι οι αρχαίες Αιγές βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο κοντά στη Βεργίνα. Ο Μανόλης Ανδρόνικος, καθηγητής της Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την ανακάλυψη του τάφου του Φιλίππου το 1977, απέδειξε ότι αυτή η άποψη ήταν σωστή. Το 1976 ο Μανόλης Ανδρόνικος ξεκίνησε τις ιστορικές ανασκαφές του στη Μεγάλη Τούμπα που βρίσκεται στην τεράστια σε έκταση νεκρόπολη των αρχαίων Αιγών.

Η ανακάλυψη των βασιλικών τάφων στη Μεγάλη Τούμπα, προσέφερε μερικά από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα για τη μελέτη της ιστορίας της Μακεδονίας. Για την προστασία των βασιλικών τάφων στη Μεγάλη Τούμπα, κατασκευάστηκε το 1993 υπόγειο κτίριο που προστατεύει τα μνημεία. Το κτίριο αυτό σκεπάστηκε με χώμα έτσι ώστε να έχει τη μορφή που είχε η Μεγάλη Τούμπα πριν από τις ανασκαφές του Μανόλη Ανδρόνικου και της ομάδας του. Από το Νοέμβριο του 1997 στο εσωτερικό του εκτίθενται οι θησαυροί που βρέθηκαν μέσα στους βασιλικούς τάφους και φυσικά οι ίδιοι οι βασιλικοί τάφοι στις θέσεις όπου ήταν εξαρχής.

Γίναμε για λίγο μάρτυρες μιας άλλης εποχής, του μεγαλείου της αρχαίας Ελλάδας!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...